Benarkah makanan yang diletak bawah tudung saji tidak basi?

Benarkah makanan yang diletak bawah tudung saji tidak basi?

PERNAHKAH anda terfikir betapa hebatnya bangsa Melayu zaman dulu dengan ilmu sains dan teknologi tersendiri!

Bangkitlah dan sedarlah bahawa bangsa Melayu adalah bangsa yang cerdik dan pernah memberi sumbangan besar kepada tamadun dunia.

Jelas, bangsa Melayu bangsa yang hebat!

Sebagai contoh penghasilan gobek api iaitu sejenis alat yang digunakan untuk menyalakan api di mana fungsinya sama dengan “lighter” atau pemetik api hari ini.

Ketika bangsa Eropah bangga dengan penghasilan mancis yang permukaannya bila digores akan menyalakan api, bangsa Melayu telah pun berjaya mencipta pemetik api yang diperbuat daripada tanduk dengan serbuk putih daripada pokok enau yang bertindak seperti kerosin.

Teknologi ini telah dikuasai oleh bangsa Melayu 600 tahun yang lalu sebelum bangsa Eropah berjaya menghasilkan mancis.

Maknanya saintis Melayu terlebih awal memahamai ilmu kimia, fizik dan biologi.

Malah seorang saintis Jerman dalam artikel beliau menyatakan kekaguman terhadap ciptaan Melayu ini dan menganggap gobek api inilah yg mencetuskan idea untuk Jerman menghasilkan sistem enjin diesel.

Kedatangan pengembara Eropah ke Nusantara pada abad ke 18 menyebabkan mereka terlihat gobek api ini lalu dibawa pulang dan dikaji.

Inovasi penyimpanan makanan!

Bayangkan zaman dulu mana ada peti ais. Namun, nenek moyang kita masih mampu mengekalkan kesegaran makanan secara tradisi dengan mengamalkan penyimpanan makanan di bawah tudung saji.

Sebenarnya, fungsi tudung saji bukan setakat melindungi makanan dari dihinggap lalat, habuk dan sebagainya tapi lebih jauh dari itu.

Tahukah anda, ketinggian dan kelebaran tudung saji memainkan peranan penting untuk memerangkap udara yang boleh mengekalkan keadaan dan suhu makanan, dengan syarat ia diperbuat daripada daun seperti daun pandan ataupun nipah.

Sebelum itu biasanya makanan yang mudah basi akan dibungkus dengan daun pisang kerana daun pisang mengeluarkan kimia semulajadi yang melambatkan proses makanan menjadi basi. Hebat bukan?

Tidak sama efek tudung saji daun dan plastik!

Berbeza dengan zaman kini, kebanyakan tudung saji diperbuat daripada bahan plastik yang tidak memberi efek sama seperti tudung saji yang dianyam menggunakan daun!

Untuk memulai menganyam, waktu yang disarankan sama ada pagi atau malam di mana keadaan lebih sejuk bagi mengelakkan daun meninggalkan kesan pecah.

Ternyata seni ini merupakan karya unik dan rumit.

Namun usaha untuk mempertahankannya harus diteruskan agar tidak hilang ditelan perkembangan zaman.

Jika ramai di kalangan kita yang begitu teruja dengan penapis air, ketahuilah penapis air pula telah wujud sejak abad ke 18 lagi,di mana ia dibuat daripada batu kapur yang mana ia memberikan mineral dan rasa sejuk.

Begitu juga dengan kehebatan labu sayong yang sangat terkenal di Kuala Kangsar sebagai tempat simpanan air.

Tembikar yang bentuk asasnya menyerupai labu itu sungguh berkhasiat. Ia bukan sahaja menjadi tempat penyimpanan air malah, air di dalamnya akan menjadi sejuk secara semula jadi dan mampu mengawal suhu panas dalam tubuh.

Leave a Reply