Helicobacter pylori- Jangkitan boleh membawa kepada kanser gastrik

Helicobacter pylori- Jangkitan boleh membawa kepada kanser gastrik

Anda kerap berjumpa dengan doktor kerana mengalami masalah sakit perut? Sudah cuba pelbagai ubatan moden namun sakit perut masih ada? Dah lama jaga makan, ‘berpuasa’ dari pengambilan makanan pedas dan masam tetapi tidak hilang-hilang juga sakit ini? Jika semua jawapan anda adalah ‘ya’, anda mungkin senasib dengan 50% penduduk dunia yang menghidapi jangkitan Helicobacter pylori. Jom kita kenali apa itu kuman Helicobacter pylori.

 

Apakah itu Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori adalah sejenis kuman yang boleh menjangkiti perut manusia. Jangkitan ini biasanya berlaku ketika masih kanak-kanak dan merupakan antara punca utama kepada ulser perut. Kebanyakan daripada kita tidak menyedari tentang jangkitan ini kerana tidak mengalami sebarang simptom. Namun begitu, jika anda sering mengalami masalah sakit ulu hati atau sakit pada bahagian atas perut, maka selalunya doktor akan lakukan ujian untuk mengesan jangkitan ini.

 

Apakah komplikasi jangkitan Helicobacter pylori ini?

Jangkitan penyakit ini boleh menyebabkan ulser perut. Jangkitan kuman ini juga adalah antara risiko penyebab kanser perut.

 

Bagaimanakah cara untuk mengesan jangkitan kuman ini?

Terdapat beberapa cara untuk mengesan jangkitan kuman ini. Antara ujian yang boleh dilakukan adalah melalui biopsi endoskopi. Selain daripada itu, doktor boleh juga menggunakan kaedah urea breath test dan ujian darah. Ujian-ujian ini mempunyai ketepatan dan risiko yang berbeza-beza. Adalah dinasihatkan untuk anda berjumpa dengan doktor anda bagi menentukan ujian yang terbaik untuk anda.

 

Adakah jangkitan Helicobacter pylori ini boleh diubati?

Ya, jangkitan kuman ini boleh diubati melalui penggunaan antibiotik.

 

Leave a Reply