Kaum lelaki, jangan ambil mudah kanser prostat

Kaum lelaki, jangan ambil mudah kanser prostat

Apakah itu kanser prostat?

Kanser prostat adalah ketumbuhan tidak normal yang bermula dalam kelenjar prostat. Di Malaysia, pada tahun 2012, dianggarkan lebih 1 juta lelaki di negara ini menghidap penyakit kanser prostat. Kanser ini boleh membesar dengan perlahan sehingga penghidap tidak mengalami sebarang simptom. Walaubagaimanapun, kanser ini boleh membesar dan jika tidak dirawat dengan lebih awal boleh merebak ke tulang belakang dan menyebabkan sakit belakang dan lumpuh. Kanser prostat selalunya menyerang lelaki berusia lebih 50 tahun. Lebih 80 peratus kanser prostat didiagnosis pada umur 65 tahun dan ke atas.

Apakah simptom kanser prostat?
Antara simptom kanser prostat adalah masalah berkaitan kencing seperti sakit ketika kencing, berasa tidak puas, terlalu kerap, tidak lancar, berdarah dan kerap kencing malam. Namun begitu, simptom-simptom ini boleh juga disebabkan penyakit lain yang lebih kerap berlaku seperti jangkitan kuman atau benign prostatic hyperplasia. Adalah dinasihatkan untuk anda berjumpa dengan doktor anda sekiranya mengalami simptom-simptom di atas.

Apakah ujian saringan yang boleh dilakukan bagi mengesan kanser prostat?

Pada peringkat awal, pesakit berkemungkinan tidak mengalami sebarang simptom. Simptom-simptom ini hanya akan muncul apabila kanser ini sudah sampai ke tahap yang lebih serius. Oleh itu, adalah disarankan untuk setiap lelaki yang berumur lebih 50 tahun untuk menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala. Antara ujian yang boleh dijalankan dengan mudah adalah ujian darah untuk melihat paras Prostate Specific Antigen (PSA). Sekiranya paras PSA ini tinggi, seseorang pesakit perlu membuat pemeriksaan lanjut bagi memastikan sama ada menghidapi kanser atau tidak. Ujian-ujian ini termasuklah ujian ultrasound, CT scan, MRI scan dan biopsi.

Pemeriksaan kesihatan tahunan dan saringan kanser boleh dilakukan di Hospital Az Zahrah bersama doktor pakar perubatan atau pakar bedah am.

Leave a Reply