Peria : Anti Oksidan dan Anti Diabetes

Peria : Anti Oksidan dan Anti Diabetes

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=”]

[av_image src=’https://azzahrah.my/v2/wp-content/uploads/2020/06/peria-katak.jpg’ attachment=’3331′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-kbhmg2a2′ admin_preview_bg=”][/av_image]

[/av_one_full][av_textblock size=’16’ font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-kbhmgk0e’ admin_preview_bg=”]
Apabila bercakap tentang antioksidan, mesti ramai di kalangan kita terbayang-bayang sayur-sayuran dan buah-buahan yang bewarna warni  dari iklim sejuk walhal di tanah air kita amat kaya dengan antioksidan, peria salah satu darinya!

Sudahlah tidak membebankan poket untuk membeli pelbagai sayur-sayuran mahal, peria juga dikatakan bersifat ANTI DIABETES.

Tidak perlu jadikan ia amalan setelah anda menderita diabetes sebaiknya disarankan pengambilannya setiap hari sebagai langkah pencegahan.

Buat penderita diabetes, peria dikatakan sangat baik dalam membantu pemulihan luka atau kecederaan.

Walaupun begitu, peria tidak boleh menggantikan rawatan insulin yang mana ia merupakan rawatan utama bagi pesakit diabetes.

FAKTA DIABETES:

1. 1 daripada 7 individu dewasa di Malaysia adalah penderita diabetes. 60-70 peratus mengalami pelbagai kerosakan saraf dan berisiko pemotongan anggota tubuh.

2. Malangnya, tidak ramai yang ambil kisah untuk melakukan pemeriksaan dan tidak mengetahui mereka menghidap pra diabetes.

3.Pra diabetes berlaku apabila paras gula darah meningkat lebih tinggi dari biasa namun tidak cukup tinggi untuk diklasifikasikan sebagai diabetes.

4.Langkah terbaik untuk mencegahnya, bergerak aktif setiap hari, jaga pemakanan, kawal dan pantau keadaan kesihatan secara berkala.
[/av_textblock]