Tahukah anda maksud warna penutup botol air mineral?

Tahukah anda maksud warna penutup botol air mineral?

2 jenis kod minuman warna penutup botol air minuman yang diterima di Malaysia:

Penutup biru

Diperolehi dari sumber air bawah tanah, dipam naik dan akan menjalani proses menyulingan kemudian dibotolkan. Baru boleh dilabelkan sebagai air mineral .

Penutup Putih

Merupakan air paip yang ditadah kemudian menjalani proses penyulingan. Bahan kimia yang ditambah semasa mejadi air paip sahaja sudah menyebabkan keaslian air itu hilangKos pengeluaran air jenis ini adalah rendah berbanding air mineral yang mana eksplorasi sumbernya sahaja mencecah jutaan ringgit. Sebab itu air penutup putih hanya dilabelkan sebagai air minuman atau drinking water dan harganya pun lebih murah dari air mineral yang berpenutup biru.

Info lain:

Air Suling (Distilled water)

Air suling adalah sejenis air yang ditulenkan atau dibersihkan melalui proses penyulingan berperingkat. Ia adalah air yang telah melalui proses penapisan penyulingan yang ketat dan rapi untuk menghilangkan bukan sahaja bahan cemar, tetapi bahan-bahan mineral semula jadi yang terdapat dalam air. Air ini adalah yang terbaik untuk digunakan untuk seterika stim dan bateri kenderaan tanpa meinggalkan enapan.

Air yang ditapis (Purified Water)

Datang dari pelbagai sumber tetapi telah disucikan ditapis atau dirawat untuk mengeluarkan bahan-bahan kimia atau bahan cemar. Jenis-jenis penulenan termasuk penyulingan, deionization, osmosis songsang, dan penapisan karbon. Seperti air suling, ia mempunyai kebaikan dan keburukan, kelebihan adalah bahawa bahan kimia yang berbahaya telah keluar dinyahkan dari air tersebut dan kelemahan adalah bahan mineral yang berfaedah juga telah dinyah-keluarkan.

Spring Water

Ia adalah dari sumber bawah tanah yang dirawat atau tidak. Kajian yang dilakukan oleh NRDC (Sumber Asli Majlis Pertahanan) di Amerika Syarikat telah menemui bahan cemar di dalam air mineral botol seperti koliform, arsenik dan phthalates. Banyak air botol dilabelkan sebagai air mineral, sedangkan pada hakikatnya ia datang dari sumber perbandaran dan tidak lebih daripada air paip yang telah dirawat. Pastikan baca label dan ketahui punca di mana air mineral (air bawah tanah) tersebut diambil. Jangan tertipu!

Leave a Reply