Utama / Perkhidmatan Utama / Saringan Kanser Prostat

Saringan Kanser Prostat

Kanser prostat merupakan kanser yang kerap berlaku pada lelaki. Di Malaysia, ia berada di kedudukan keempat selepas kolon, paru-paru dan kanser hidung dan tekak. Pesakit kanser prostat mempunyai peluang yang sangat baik untuk sembuh berbanding beberapa kanser yang lain. Simptom kanser prostat adalah tidak spesifik, contohnya sakit semasa buang air kecil, kencing berdarah dan ramai juga pesakit tidak mempunyai sebarang simptom langsung.

Penyakit ini selalunya dikesan sekiranya seseorang itu melakukan aktviti saringan secara tahunan. Tidak kurang juga ianya dikesan semasa sudah di tahap yang teruk. Penyakit kanser prostat boleh dibahagi kepada dua bentuk ,iaitu jenis agresif atau tidak. Jenis agresif selalunya di kesan pada orang muda manakala golongan warga emas mengidap jenis yang tidak agresif. Tanda-tanda penyakit yang agresif ialah sakit tulang, kencing berdarah atau sakit semasa kencing. Sekiranya saringan dilakukan, penyakit ini dapat dikesan pada peringkat awal dan peluang sembuh adalah tinggi.

Soalan Lazim

  • Sebahagian besar daripada pembesaran kelenjar prostat tidak menimbulkan sebarang gejala atau tanda.
  • Pesakit juga mungkin menghadapi masalah sentiasa hendak kencing dan kerap buang air kecil tetapi gejala ini lazimnya hanya timbul selepas kelenjar prostat membesar sehingga menekan dan menyekat saluran air kencing.
  • Pemeriksaan tempat buang air besar oleh doktor adalah sangat penting dalam pemeriksaan kelenjar prostat.
Scroll to Top

Dr. Mohd Hezery Harun

MD (USM), Doc. Ortho. & Traumatology (UKM)

WAKTU KLINIK

Sila rujuk jadual doktor yang kami sediakan bagi memudahkan anda untuk membuat sebarang perancangan jika perlu.

Hari Pagi Petang
Rabu
-
14:00 - 17:00
Jumaat
-
14:00 - 17:00

Kongsi di media sosial:

Whatsapp Kami

Beroperasi: Isnin - Jumaat

Hubungi Kami

Beroperasi: Isnin - Ahad