Soalan Lazim

Utama / Panduan Pelanggan / Soalan Lazim

Hubungi Kami

03-8921 2525
Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi kami sekiranya anda memerlukan sebarang bantuan dan penjelasan lanjut mengenai portal kami.

Maklumat Am

Semua persoalan anda tentang Hospital Az-Zahrah telah kami jawabkan berdasarkan persoalan dibawah ini.

Di Hospital Islam Az-Zahrah (HIAZ), kami mengamalkan perkhidmatan perubatan yang mesra ibadah. Antaranya adalah:

  • Pengamalan ABIS (Alhamdulillah, Bismillah, InsyaAllah, Syafakallah/Syafakillah) oleh petugas perubatan di setiap proses perubatan anda.
  • Wad yang menekankan privasi dan penjagaan aurat untuk pesakit, penjaga dan petugas perubatan.
  • Pembacaan doa dan kalimah syahadah sebelum apa-apa prosedur besar dilakukan.
  • Bimbingan sewaktu proses bersalin seperti dorongan dan motivasi, laungan azan setelah bayi lahir dan penerangan mandi wiladah.
  • Galakkan bersolat di wad di mana kami menyediakan wad yang bersih, bimbingan berwuduk atau bertayamum, bantuan solat dan penyiaran masuk waktu.
  • Berpuasa sebelum pembedahan membantu mengelakkan berlakunya komplikasi yang boleh berpunca dari loya atau aspirasi; di mana makanan atau cecair dari perut naik dan masuk ke dalam paru-paru pesakit. 

  • Untuk pemeriksaan kesihatan, berpuasa boleh membantu memastikan keputusan ujian anda adalah tepat. Vitamin, mineral, lemak, karbohidrat dan protein yang membentuk semua makanan dan minuman boleh memberi kesan kepada bacaan paras darah, mengaburkan keputusan ujian anda. 

  • Untuk prosedur endoskopi, ini untuk memastikan perut atau usus anda bersih dan kosong bagi memudahkan prosedur ini dilakukan.

Anda hanya boleh mendapatkan ubat-ubatan kawalan dengan perskripsi dari doktor.

Jika anda datang ke HIAZ sebagai pesakit luar, anda mesti membawa surat jaminan (GL) untuk mendapat perlindungan dari panel. Untuk pesakit dalaman atau kes kemasukan wad, anda perlu membayar deposit RM300 terlebih dahulu dan HIAZ akan menghubungi syarikat panel atau insurans bagi mendapatkan surat jaminan (GL).

Anda boleh layari laman sesawang kami di HIAZ.CARE dan mengisi borang yang terpapar bagi sebarang maklum balas atau aduan.

Scroll to Top

Dr. Mohd Hezery Harun

MD (USM), Doc. Ortho. & Traumatology (UKM)

WAKTU KLINIK

Sila rujuk jadual doktor yang kami sediakan bagi memudahkan anda untuk membuat sebarang perancangan jika perlu.

Hari Pagi Petang
Rabu
-
14:00 - 17:00
Jumaat
-
14:00 - 17:00

Kongsi di media sosial:

Whatsapp Kami

Beroperasi: Isnin - Jumaat

Hubungi Kami

Beroperasi: Isnin - Ahad