Utama / Perkhidmatan Utama / Pterygium

Pakej Pterygium

Pterygium adalah ketumbuhan yang tidak berbahaya dan bukan  sejenis kanser. Ia terjadi pada konjuntiva iaitu  tisu mukosa yang melitupi bahagian mata putih. Pterygium biasanya berbentuk segi tiga. Dalam sesetengah kes pterygium yang teruk akan melibatkan permukaan kornea iaitu bahagian tengah mata yang melitupi mata hitam. Kebiasaannya pterygium tidak mendatangkan masalah yang serius atau memerlukan  rawatan, walau bagaimanapun dapat dibuang sekiranya mengganggu penglihatan.

Pendedahan terhadap sinaran ultra-ungu dipercayai menjadi penyebab yang signifikan dalam pertumbuhan pterygium. pterygium lebih kerap terjadi pada mereka yang tinggal di kawasan bercuaca panas dan kering serta mereka yang kerap berada di luar bangunan di bawah sinaran matahari. Risiko terjadinya pterygium lebih tinggi dikawasan yang lapisan ozon yang telah menipis disebabkan kurangnya penapisan sinaran ultra-ungu. Faktor lain yang boleh menyumbang kepada terjadinya pertumbuhan pterygium adalah mereka yang berkulit cerah.

Rawatan pterygium bergantung kepada saiz , status, gejala pterygium, dan sama ada mengganggu penglihatan atau tidak. Pterygium dapat dirawat secara medikal atau pembedahan.

Soalan Lazim

  1. Mata merah
  2. Rasa tidak selesa dalam mata (berpasir)
  3. Rasa seperti ada bendasing di dalam mata
  4. Mata kering
  5. Kabur penglihatan sekiranya pterygium telah merebak ke lapisan kornea
Scroll to Top

Dr. Mohd Hezery Harun

MD (USM), Doc. Ortho. & Traumatology (UKM)

WAKTU KLINIK

Sila rujuk jadual doktor yang kami sediakan bagi memudahkan anda untuk membuat sebarang perancangan jika perlu.

Hari Pagi Petang
Rabu
-
14:00 - 17:00
Jumaat
-
14:00 - 17:00

Kongsi di media sosial:

Whatsapp Kami

Beroperasi: Isnin - Jumaat

Hubungi Kami

Beroperasi: Isnin - Ahad